Årets program

På denna sida kan du scrolla igenom hela festivalens uppsättning av filmer och evenemang. Föredrar du att titta i festivalprogrammet kan du göra det här! 


FREDAG 17/11


HUMANISTISK VAMPYR SÖKER FRIVILLIG SJÄLVMORDSBENÄGEN PERSON

Festivalens invigningsfilm!

REGI: Ariane Louis-Seizes (2023)
GENRE: komedi, Drama, Fantasy
SPELTID: 90 MIN
SPRÅK: Franska (engelsk text)
LAND: Kanada, frankrike
Visas i: Huvudrollen 19:00

Tonårsvampyren Sasha är inte som andra utan har ett stort problem. Till skillnad från andra vampyrer kommer Sashas huggtänder inte ut när hon är hungrig eller rädd. Hon behöver känna en stark personlig koppling till sitt offer – vilket inte alltid är så lätt att uppnå.

En dag träffar hon Paul, en osäker och gravt deprimerad tonåring, som är övertygad om att han aldrig kommer att kunna njuta av någonting i livet. De båda finner varandra och Paul går med på att bli Sashas nästa offer. Men deras överenskommelse leder till ett nattligt äventyr där de försöker att uppfylla Pauls sista önskningar. Paul har nämligen en lista över saker han vill fullfölja innan han dör.

Humanistisk vampyr söker frivillig självmordsbenägen person är en underbar satirisk skräckkomedi som bjuder på blod, skratt och vampyrisk tonårsångest. Regissör är långfilmsdebuterande fransk-kanadensiska Ariane-Louis Seizes, vars filmer har visats och prisats på filmfestivaler i hela världen. Humanistisk vampyr söker frivillig självmordsbenägen person hade sin världspremiär vid Venedigs Filmfestival i september 2023. Där belönades den med fina Giornate degli Autori Director’s Award.

 

 

THE MOURNING AFTER (förfilm)

REGI: Olivia Stenström
SPELTID: 7 min
SPRÅK: Svenska

Gerard vaknar upp efter en vild utekväll och upptäcker en märklig sopsäck i sitt rum som visar sig innehålla en död kropp. I sitt desperata försök att ta reda på vad som hände kvällen innan, leds han in på en farlig och spännande jakt på sanningen.


LÖRDAG 18/11


STRANGER IN MY OWN SKIN

REGI: Katia de Vidas (2023)
GENRE: DOKUMENTÄR
SPELTID: 93 min
SPRÅK: ENGELSKA (Engelsk text)
LAND: ENGLAND
Visas i: HUVUDROLLEN, KL 12.45

Musiker, missbruk och mörker. Engelska indierockbandet The Libertines legendariska frontfigur, skandalrockaren Peter Doherty nådde toppen av sin musikkarriär för att sedan sjunka ner i ett till synes bottenlöst träsk av missbruk och misär. Filmaren Katia deVidas följde honom i tio år och resultatet blev ett närgånget, uppriktigt och fängslande porträtt, med något så ovanligt som ett lyckligt slut.

 


WIFT'S KORTFILMSPAKET

Visas i: birollen, KL 13:00

THE LAST DAY OF SUMMER

REGI: Josefine Lundberg
SPELTID: 2 min
SPRÅK: svenska

En kort konceptfilm där vi följer Emmelie genom flera nostalgiska tillbakablickar på sommaren.

___________

ROADKILL

REGI: Maria Lundström
SPELTID: 9 MIN
SPRÅK: svenska

Charlie och hans mamma åker på en landsväg en mörk eftermiddag på hösten. Plötsligt får de syn på ett barn som i panik kommer rusande
ut ur skogen.                                                                                                                   

___________

TRÅNGT BAKSÄTE

REGI: SANDRA TENGVALL
SPELTID: 17 min
SPRÅK: svenska

Adrian lurar med sin brädspelförening på roadtrip till Norrland. En varm, akustisk feelgood om rädslan för att dina vänner är på väg att växa
ifrån dig.

___________

KLARA

REGI: Victor von Schirach & Carina Perenkranz
SPELTID: 6 min
SPRÅK: svenska

Den dövstumma Klara Charlotta Svensson föds 1861 i Torshag, Åby. Trots sitt handikapp blir hon en skicklig yrkeskvinna. Ett starkt levnadsöde.

___________

PÄRONTRÄDET 

REGI: Julia Boström
SPELTID: 8 MIN
SPRÅK: SVENSKA

Med rapp dialog och snabba känslomässiga vändningar är Päronträdet ett kammarspel om mångas ömma punkt – det oundvikliga i att bli lik sina föräldrar.

___________

MOTION MOT HUVUDDUK

REGI: Hanna Hannerz-Simå
SPELTID: 14 MIN
SPRÅK: SVENSKA

Det är fullsatt i Norrköpings kommunfullmäktige när motionen om förbud av slöja skall diskuteras i september 2016. En fyra timmar lång debatt följer.

___________

THE MEMORY OF LOVE


REGI: Boel Zetterman
SPELTID: 4 MIN
SPRÅK: SVENSKA

I en framtida värld går det mesta av det mänskliga minnet förlorat i en datakrasch, men inte kärleken. Bygger på royaltyfritt material från filmens barndom.

___________

2 BECOME 1

REGI: Julia Boström
SPELTID: 4 MIN
SPRÅK: SVENSKA

En berättelse om flickrum, identitet, sexualitet och Spice Girls. Baserad på en föreställning av och med Jonna Ljunggren och Li Engla Molnár Kronlid.

 


PRAYING FOR ARMAGEDDON

Winner, Best Film, Festival des Libertés 2023!

REGI: Tonje Hessen Schei & Michael Rowley (2023)
GENRE: DOKUMENTÄR
SPELTID: 97 min
SPRÅK: ENGELSKA (ENGELSK text)
Land: NORGE/USA
Visas i: STATISTEN, KL 13.30

Makt, pengar och religion. Höstens viktigaste dokumentär är en thriller om den mäktiga kristna högerns extrema inflytande inte bara över amerikansk inrikespolitik utan även konflikten Palestina-Israel. Det är domedagspredikanter, motorcykelgäng och politiker som väntar på det heliga kriget där solen mörknar och de själva blir frälsta och få evigt liv. De ber för ett blodbad utanför Jerusalem.

 


HOW TO HAVE SEX

REGI: Molly Manning Walker (2023)
GENRE: DRama
SPELTID: 98 min
SPRÅK: Engelska (svensk text)
Land: england
Visas i: HUVUDrollen, kl 15.15

Best holiday ever! Det försäkrar kompisarna Tara, Skye och Em. Tre engelska tonårstjejer på jakt efter lyckan i form av sprit, klubbande och killar på semester på Kreta. På köpet följer baksmälla och ångest. Det är inte lätt att bli vuxen och ännu svårare att vara ung. Engelska fotografen och regissören Molly Manning Walkers rykande färska debutfilm vann pris vid årets filmfestival i Cannes.

 


KOKOMO CITY

REGI: D. SMith (2023)
GENRE: Dokumentär
SPELTID: 73 min
SPRÅK: engelska (svensk text)
LAND:Usa
visas: BIROLLEN, KL 15.30

Fyra amerikanska sexarbetare berättar oförskönat om sina liv.
Regissören D Smith sade “Jag gjorde filmen för att visa den roliga,
mänskliga sidan hos svarta transkvinnor, skapa bilder
som inte visade traumat eller statistiken för mord på
transpersoner. But here we go again.”, efter att en av de
fyra medverkande, Koko Da Doll, skjutits till döds
på en gata i Atlanta, bara månader efter premiären.

Efter filmen diskuterar transaktivisten Purity Page sitt personliga perspektiv på villkoren för intersektionalitet inom HBTQIA+ communityt.

 


PORTRÄTT AV EN KVINNA I BRAND

WIFT Östra väljer!

REGI: Céline Sciamma (2019)
GENRE: Drama
SPELTID: 119 min
SPRÅK: franska (svensk text)
Land: frankrike
Visas i: STATISTen, KL 15.45

Filmen som hade premiär på Alla hjärtans dag 2019 har kallats
“ett feministiskt projekt i lyxförpackning”. Vi är i Bretagne, året
är 1760. Konstnären Marianne har anlitats för att måla av den motvilliga Héloïse vars friare vill se hennes porträtt. Sakta växer den intellektuella gemenskapen och den fysiska attraktionen fram mellan de två unga kvinnorna. De är mer lika än olika, de är jämställda.

 


RHEINGOLD 

REGI: Fatih Akin (2022)
GENRE: Drama, KRIM
SPELTID: 138 min
LAND: Tyskland/Italien/Nederländerna
SPRÅK: Italienska (Svensk text)
VISAS I: HUvudrollen, kl 17:00

Ett osannolikt liv har blivit en mångbottnad film. För vilka är oddsen att sonen till ett par kurdiska frihetskämpar först blir gangster och sedan framgångsrik entreprenör? Filmversionen av den nu 42-årige tyske hiphoparen Xatars självbiografi beskrivs som en bitvis charmig, stundtals våldsam, oväntat rolig men också problematisk “gangstafilm”, inte minst i ljuset av vad som nu sker i Sverige.

 


FALCON LAKE

I samarbete med Franska Institutet!

REGI: Charlotte Le Bon (2022)
GENRE: Drama, Romantik
SPELTID: 100 min
LAND: FRANKRIKE/KANADA
SPRÅK: FRANSKA (Engelsk text)
VISAS I: BIROLLEN, KL 18:00

Sommar i Quebec och 13-årige Bastien från Paris träffar 16-åriga Chloé. Hon utmanar honom, är allt det som han inte är, djärv och framåt och med huvudet fullt av hemska berättelser. De möts i den första förälskelsen och sin fascination av döden. Filmen som spelades in mitt under den pågående covid-19-pandemin har beskrivits som “rolig, romantisk, sorglig och skrämmande.” En film lika komplex som livet självt.

 


JAG BARA ÄR SÅN (förfilm)

REGI: Astrid Joelsson
SPELTID: 5 min
SPRÅK: Svenska

Tre karaktärer vill till varje pris visa en perfekt fasad utåt, trots att deras verklighet är långt ifrån felfri.

Vinnare i kategorin tungvikt, Guldsvanen 2023


DEN SVARTA TAVLAN

REGI: İlker Çatak (2023)
GENRE: DRAMA
SPELTID: 96 min
LAND: TYSKLAND
SPRÅK: TYSKA (Svensk text)
VISAS I: HUVUDROLLEN, KL. 19:50

När det sker stölder på en skola, är det då självklart att det är en elev som är tjuven? Den idealistiska unga läraren Carla bestämmer sig för att leta reda på sanningen och gillrar en fälla. Resultatet är oväntat och konsekvenserna oanade. Rektor, lärare, kanslipersonal, elever och föräldrar, alla dras in i ett händelseförlopp där ingen segrar. En lika sevärd som tänkvärd film.

 


VINCENT MUST DIE

Stubinen väljer!

REGI: Stéphan Castang (2023)
GENRE: Komedi/Thriller
SPELTID: 115 min
LAND: FRANKRIKE/BELGIEN
SPRÅK: FRANSKA (SvensK text)
VISAS I: BIrollen, kl 20.00

Alla är ute efter honom. Ja, alla vill döda Vincent, förutom servitrisen Margaux då. Det börjar som ett dåligt skämt och förvandlas till en pre-apokalyptisk mardröm för denna grafiska designer i Lyon. Plötsligt börjar folk slumpmässigt gå till attack mot honom och han måste fly för sitt liv. ”Förvånar, förtjusar och förfärar” tyckte en kritiker om en historia som är en slags omvänd zombiefilm.

 


SÖNDAG 19/11


KALLA MIG LUCIA

REGI: Estibaliz Urresola Solaguren (2023)
GENRE: Drama
SPELTID: 125 min
Land: spanien
SPRÅK: Spanska (Svensk text)
Visas i: BIROLLEN, kl 11:00

Gud gjorde oss perfekta. Vi är perfekta. Det är en tröstande förklaring som 8-åriga Aitor inte tror på. Den här sommaren i Baskien får han lära sig att precis som det finns över 20 000 arter av bin finns det oändligt många sätt att vara på som människa. Vad skulle till exempel hända om hans namn inte var Aitor utan Lucia? Vem blir han då, inte bara i sina egna ögon utan också i omgivningens?

 


CARAVAGGIOS SKUGGA 

Filmen introduceras av Carina Milde, konstvetare och intendent på Arbetets museum!

REGI: Michele Placido (2022)
GENRE: Drama, historisk film
SPELTID: 120 min
Land: italien
SPRÅK: italienska (engelsk text)
Visas i: HUVUDROLLEN, kl 11.30

Talang och perversion är en ödesdiger kombination. Den italienske barockmålaren Caravaggio låter prostituerade och kriminella agera modeller på hans berömda tavlor med kristna motiv. Han är beväpnad med svärd, lever vilt och farligt och döms till döden för mord. Katolska kyrkans utsända agent L’Ombra (skuggan) startar en utredning men blir själv allt mer insyltad. Caravaggio dör 1610, 38 år gammal.

 


OMSTÄNDIGHETER

De Geers Cineaster väljer!

REGI: AUDREY DIWAN (2021)
GENRE: drama
SPELTID: 100 MIN
 LAND: frankrike
SPRÅK: franska (svensk TEXT)
VISAS I: STATISTEN, KL 13:00

Anne är med barn och en desperat kamp mot klockan börjar. Filmen som bygger på nobelpristagaren Annie Ernauxs bok med samma namn skildrar osminkat och ärligt ett Frankrike, årgång 1963 där aborter är olagliga. Allt Anne vill är att få fortsätta sina universitetsstudier som är vägen ut ur en hopplös tillvaro, men hon lever i en tid och miljö som både begränsar och fördömer kvinnlig sexualitet. 

 


THE LAST BUS

REGI: Gillies MacKinnon
GENRE: Drama
SPELTID: 86 min
LAND: Storbritannien
SPRÅK: Engelska (svensk text)
VISAS I: huvudrollen, kl. 14.00

Det var vid Land’s End de möttes och det är där som Tom ska strö ut askan efter sin älskade Mary, många mil hemifrån. Han tar lokalbussen, visar upp sitt busskort och så startar den resa som innan han är framme vid sitt mål ska ha gjort honom till en rikskändis. I huvudrollen ser vi en charmerande Timothy Spall (Turner, Harry Potter). Musiken är gjord av Nick Lloyd Weber som avled i mars 2023.

 


PARTY QUEENS

REGI: HAVANNA PRODUKTION (2023)
GENRE: DOKUMENTÄR
SPELTID: 74 MIN
LAND: SVERIGE
SPRÅK: SVENSKA
VISAS I: BIROLLEN, KL 13.30

Helsvart kropp, naken hals och en stor vit hätta på huvudet. Så ser en äkta Party Queen ut. En helt unik individ, precis som uppfödaren Hampus Klang. “En hårdrockare som föder upp egna höns, det är för bra för att inte göra en dokumentär om”, tänkte Björn Rallare, en av filmens  tre regissörer. En varm historia om att leva sin dröm, om att finna lyckan i två helt olika världar. Fast de kanske inte är så olika ändå?

Filmen presenteras av filmskaparna Havanna Produktion och efter filmen följer en frågestund.

 


RIVER
REGI: Junta Yamaguchi (2023)
GENRE: komedi, sci-fi
SPELTID: 83 min
land: japan
SPRÅK: japanska (Svensk text)
VIsas i: STATISTen, kl 15:15

Det är en fridfull vinterdag på det 100-åriga värdshuset i det natursköna landskapet. Värdinnan Mikoto står och betraktar floden som flyter fram när värdshusets ägare ropar på henne. Två minuter senare står Mikoto vid floden igen. Om och om igen upprepas samma två minuter medan gäster och personal försöker ta sig ur tidsloopen. Humoristisk och nyskapande tolkning av måndag-hela-veckan-begreppet.

 


THE WICKERMAN

Video West väljer!

REGI: ROBIN HARDY (2023)
GENRE: SKRÄCK
SPELTID: 88 MIN
LAND: Storbritannien
SPRÅK: ENGELSKA (SVENSK TEXT)
VISAS I: BIROLLEN, KL 15.30

Vi tar rygg på den varmt kristna polisen Howie som kommer till den skotska ön Summerisle för att undersöka fallet med en försvunnen flicka. Allt verkar idylliskt men befolkningen beter sig mer och mer märkligt och plötsligt är Howie mitt uppe i hedniska riter. Slutligen möter han Lord Summerisle (Christopher Lee). Missa inte chansen att få uppleva detta helt restaurerade 50-åriga febriga mästerverk!

Efter filmen blir det en paneldiskussion på temat sekter på film, med Video West och en inbjuden expert (ca 30 minuter).

Filmkollektivet Video West är bäst i stan på filmquiz, filmkvällar och att ha filmbutik! På söndagen väljer de en film till programmet!

 


LES 2 ALFRED

I samarbete med Franska Institutet!

REGI: BRUNO PODALYDÈS (2021)
GENRE: KOMEDI
SPELTID: 92 MIN
 LAND: Frankrike
SPRÅK: FRANska (ENGELSK TEXT)
VISAS I: HUVUDROLLEN, KL 15.45

Det är mycket nu. Alexandre (Denis Podalydès) är arbetslös, bankkontot är fruset och han har två månader på sig att bevisa för sin fru att han klarar av att ta hand om deras två små barn och fixa ekonomin. Han får en provanställning på The Box, ett hypermodernt företag med den hetlevrade chefen Séverine (Sandrine Kiberlain), mottot “Got kids? Get out!” och arbetstid 24/7. En omöjlig ekvation, eller?

 


LABOR

REGI: TOVE PILS (2023)
GENRE: DOKUMENTÄR
SPELTID: 93 MIN
LAND: Sverige
SPRÅK: ENGELSKA (SVENSK)
VISAS I: STATISTEN, KL 17.15

Hanna har alltid längtat bort, alltid känt att livet händer någon annanstans. Hon lämnar den svenska småstaden och kommer till ett San Francisco där hon blir djupt förälskad i staden med dess vida vyer och vibrerande queerscen. Här vill hon stanna och att bli sexarbetare är det som gör det möjligt. Men vad ska de därhemma säga? En personlig dokumentärfilm om ett tabubelagt ämne men utan fördömande.

 


UNDER FIKONTRÄDEN

REGI: Erige Sehiri (2022)
GENRE: Drama
SPELTID: 92 min
Land: Tunisien
SPRÅK: arabiska (svensk text)
Visas i: birollen, kl 18.00

Det är en lång, het dag fylld av hårt arbete. Under träden i en fikonlund i Tunisien pågår ständiga samtal om vänskap, kärlek, besvikelser och framtidsdrömmar medan korgarna fylls. Traditionen tynger men friheten hägrar för de unga kvinnorna i den tidigare dokumentärfilmaren Erige Sehris lovordade debutfilm. Känslostark med en subtil ton som känns ända in i själen. En riktigt må-bra-film.

 


REALITY

REGI: Tina Satter (2023)
GENRE: Drama
SPELTID: 83 min 
Land: USa 
SPRÅK: engelska (Svensk text)
Visas i: huvudrollen, kl 18.15

Den 3 juni 2017 förändras livet för alltid för Reality Winner, 26-årig veteran från flygvapnet och tidigare översättare inom försvaret. FBI-agenter kommer till hennes hem, hon förhörs och när hon döms till fem års fängelse är det för att ha läckt hemlig information om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet. I huvudrollen ser vi stjärnskottet Sydney Sweeney (Handmaid’s Tale, Euphoria).

 


Följ @flimmer.nu i sociala medier!